Pe 27 august 2016, de Ziua Independenţei, la 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, la Cahul au fost desfăşurate mai multe activităţi culturale şi sportive. Programul acţiunilor s-a început cu depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care au urmat mitingul festiv consacrat acestei sărbători în Piaţa Independenţei, cu discursuri oficiale şi numere artistice, parada portului popular, expoziţii ale lucrărilor meşterilor populari din raion şi a copiilor de la Şcolile de arte şi Centrele de creaţie. De asemenea, a avut loc parada cu participarea efectivelor şi tehnicii din dotarea instituţiilor de forţă din r.Cahul. În cadrul manifestării, Primarul oraşului Cahul Dl Nicolae Dandiş a felicitat cahulenii şi oaspeţii urbei cu această sărbătoare, menţionînd importanţa cunoaşterii de către toţi cetăţenii, a proceselor prin care s-a format R.Moldova ca stat, problemelor cu care s-a confruntat, dar şi a sarcinilor deloc uşoare care stau astăzi în faţa conducătorilor şi a întregii societăţi. Cu mesaje de felicitare au participat Dna Elena Bacalu, Deputat în Parlamentul R.Moldova, Dl Ion Groza, Preşedintele raionului Cahul, Dl Nicolae Bălcănuţă, Şeful oficiului teritorial Cahul al Cancelariei de Stat a R.Moldova, Dl Dan Costea, reprezentantul Consulatului General al României la Cahul şi alte oficialităţi. Seara, Programul manfestărilor s-a încheiat cu un concert extraordinar în Piaţa Horelor cu participarea lui Geta Burlacu şi Ionel Istrati, urmat de un frumos spectacol de artificii.

De către Primăria oraşului, de Ziua Independenţei şi la Cotihana a fost organizat un concert extraordinar cu participarea Dnei Ioana Căpraru, Artist al poporului, care este originară din această localitate şi a colectivului artistic “Văleniţele” din s.Văleni, r.Cahul.

Primăria oraşului Cahul, aduce sincere mulţumiri tuturor instituţiilor implicate în organizarea manifestărilor consacrate acestei sărbători: colectivele artistice de la Palatul de Cultură a oraşului Cahul şi din alte localităţi ale raionului care au participat la parada portului popular, Consulatului General al României la Cahul,Consiliul raional Cahul, Secţia cultură a Consiliului raional, Teatrul “B.P.Hasdeu” din Cahul, Casa de Cultură din Cotihana, Inspectoratul de Poliţie Cahul, Direcţia Situaţii Excepţionale Cahul, Brigada 3 Infanterie Motorizată “Dacia” ş.a.