Astăzi, 9 mai, în cadrul celei de-a doua zi a Conferinței Naționale „Tinerii și Rolul lor în Procesul de Integrare Europeană”, tinerii au participat la alte 3 paneluri cu accent pe rolul cooperării transfrontaliere.

Evenimentul a început cu mesajul de felicitare cu ocazia Zilei Europei a Excelenței Sale a dl-ui Nicola Gabriel Consulul General al României la Cahul, care a spus: „Construiți Europa la voi acasă, aici în Republica Moldova, în toate localitățile mai mici sau mai mari ale țării. Europa sunteți voi. La muți ani, Europa. La mulți ani, cetățeni europeni”.

Panelul 4, intitulat „Rolul cooperării transfrontaliere în procesul de integrare europeană a RM” a început cu intervenția dl primar al municipiului Cahul Nicolae Dandiș, care a subliniat importanța cooperării transfrontaliere în atragerea fondurilor externe, scrierea și implementarea proiectelor europene, venind cu exemple concrete din Cahul. Reprezentantul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră din Iași dl Poede Victor a prezentat tinerilor mai multe aspecte ale etapelor de scriere a proiectelor europene, cât de importantă este comunicare publică despre proiect către cetățeni și cum ar putea tinerii să se implice în învățarea acestor aspecte, precum și în elaborarea propunerilor de proiect. De asemenea, dl Poede a venit cu exemple de cooperare a mai multor universități din România cu cele din Republica Moldova.

La următorul panel „Experiența municipiului Vaslui în implementarea politicilor de tineret. Programul „Vaslui Capitala Tineretului 2025”, reprezentanții Federației Tinerilor din Vaslui Ovidiu Gherasim și Denisa Săvuc au împărtășit cu tinerii experiența de câștig al titlului de „Capitala Tineretului” în România și viziunea acestui program. De asemenea, a fost prezentat programul A.C.C.E.D., ce este un program de orientare și regăsire a vocei tinerilor, la care pot participa tinerii interesați. De menționat că municipiul Cahul este înfrățit cu municipiul Vaslui.

Ultimul panel din cadrul celei de a doua zi a Conferinței a fost „Dezinformarea în era digitală” prezentat de dna Guțuțui Olga, expertă în politici și legislație media la A.O. Media & Human Rights, și de dl Bunduchi Ion, directorul politicilor publice la Asociația Presei Electorale. Speakerii au explicat diferența dintre dezinformare și fals, cum este sancționată dezinformarea, cum poate fi depistată și cum o putem combate.

Ziua a continuat cu vizita la unele instituții culturale, iar seara se va încheia cu un concert de amploare susținut de Irina Rimes și Cristian Porcari.

Evenimentul este organizat de Fundația INOTEK în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”