Pe 29 decembrie 2024, în cadrul unui eveniment solemn desfășurat la Cahul, a avut loc dezvelirea monumentului comemorativ dedicat victimelor deportărilor staliniste din Sudul Basarabiei, realizat în cadrul proiectului „80 de ani de la primul val de deportări din Sudul Basarabiei (1941 – 2021)”.
La ceremonia de inaugurare au participat oficialități din municipiile Galați și Cahul, alături de membri ai comunității, istorici și reprezentanți ai societății civile.
Monumentul reprezintă un simbol al memoriei colective și un omagiu adus miilor de basarabeni care au suferit în urma represiunilor sovietice din anii ’40.
Evenimentul a început cu un moment de reculegere, iar apoi monumentul a fost dezvelit de către primarul municipiului Cahul, dl Nicolae Dandiș și administratorul public de la primăria municipiului Galați dl Cezar Bichescu.
Primarul municipiului Cahul, domnul Nicolae Dandiș, a vorbit despre necesitatea unui asemenea monument, care să devină un loc de reculegere și unde să se poată depune flori în zilele de comemorare: „În mod deosebit mulțumesc Primăriei Municipiului Galați, care a reacționat, au fost receptivi și ne-au susținut financiar. Mulțumiri colegului meu, dlui primar Ionuț Pucheanu, și d-lor Cezar Bichescu și Tudor Dimitrescu.”
De asemenea, dl Dandiș a transmis mulțumiri istoricilor prezenți, menționând aportul lor pentru ca aceste file de istorie să nu fie uitate, precum și familiilor deportaților, membrilor familiilor acestora și celor care s-au născut în Siberia. Dl primar a adresat mulțumiri și reprezentanților Episcopiei Basarabiei de Sud pentru prezența lor. Cu această ocazie, i-a mulțumit și sculptorului ce a realizat lucrarea dlui Ion Pascal.
„Este important ca noi, să ne cunoaștem valorile, să ne cunoaștem istoria, și Dumnezeu să ne dea înțelepciunea, atât nouă, cetățenilor, cât și conducătorilor, să știe să scoată adevărul istoric în față, indiferent de provocări.”
În încheiere, dl Nicolae Dandiș le-a adresat un mesaj celor care au trăit tragedia deportărilor: „Vă doresc tuturor celor care ați cunoscut și sunteți prezenți aici ce înseamnă deportarea, multă sănătate, și vă îndemn să vorbiți despre acest lucru copiilor și nepoților dumneavoastră. Să nu mai îngăduim astfel de orori, iar neamul nostru să fie din nou întregit.”
În semn de recunoștință dl primar Nicolae Dandiș a oferit o diplomă de apreciere primăriei municipiului Galați.
Administratorul public al Primăriei Municipiului Galați, dl Cezar Bichescu, a declarat: „Vă transmit, în numele primarului municipiului Galați, dlui Ionuț Pucheanu, un călduros salut. Țin să vă spun că ceea ce s-a întâmplat astăzi aici, acest monument care a fost dezvelit, reprezintă practic începuturile colaborării noastre cu Primăria Municipiului Cahul. Am răspuns activ la solicitările domnului primar, mai ales că trebuie să ținem cont de faptul că suntem același popor, în două țări diferite. Suntem prezenți în viața comunității din Cahul, suntem aici alături de dumneavoastră și ne vom implica și în viitoarele proiecte la care vom fi solicitați.
Vă felicit pentru această inițiativă și îmi doresc ca asemenea evenimente să aibă loc mult mai des.”
Viceconsulul Consulatului General al României la Cahul, dl Adrian Tudor, a adăugat: „Vă felicit sincer pentru inaugurarea acestui monument. Un popor care nu-și cunoaște trecutul este condamnat să-l repete.”
Directoarea Muzeului Ținutului Cahul, dna Maria Prepeliță, a spus: „În sfârșit s-a făcut dreptate la Cahul, în sfârșit s-a făcut dreptate cahulenilor care au fost deportați pe nedrept în Siberia Albastră.”
Dl Alexandru Postică, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, a afirmat: „Vă mulțumim pentru faptul că ați contribuit la această idee și pentru că aceasta a fost lansată anume în acest an, 2024, atunci când se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări.”
Doctor habilitat în istorie, profesor universitar și primul rector al Universității din Cahul, dl Ion Șîșcanu, a reamintit ce s-a întâmplat, cine au fost deportații și care au fost cauzele deportărilor.
Scriitorul dl Nicolae Negru, prezent la eveniment, a îndemnat participanții să citească cartea sa „O progenitură dușmană”, în care și-a expus trăirile în contextul deportărilor.
Doctor în istorie, profesor și autor al mai multor cărți, dl Octavian Țîcu a afirmat: „Deosebit de violente au fost deportările din anii '40, cu scopul de exterminare, nu pentru a-i educa. Aici, la Cahul, avem nevoie de claritate, ca și în restul Republicii Moldova, iar acest lucru se poate întâmpla menținând parcursul de integrare europeană, și asta trebuie explicat fiecăruia în parte, acolo unde avem posibilități și capacități de a influența, pentru că politicile memoriei vor depinde în continuare de fiecare dintre noi.”
Dna Valentina Raru și dna Natalia Moldovanu, născute în Siberia, au fost prezente la eveniment și au povestit amintiri legate de aceste momente tragice.
Arhimandritul Casian Teoreanu a menționat: „Vă transmit mesajul de felicitare al Preasfințitului Părinte Veniamin cu acest frumos prilej binecuvântat de Dumnezeu al restaurării memoriei eroilor. Preoții au fost primii în vizorul tuturor celor care deranjau atunci și primii care au fost pe lista deportaților, fiindcă au fost acuzați că făceau trafic de influență.”
Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de flori în memoria celor care au fost victime ale deportărilor.
Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Galați și implementat de Primăria Municipiului Cahul.