Ultima zi a Conferinței Naționale „Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană” s-a desfășurat astăzi, 10 mai la Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul. Tinerii prezenți la eveniment au avut ocazia de a participa la ultimele patru paneluri de discuții.

Panelul 7 a avut genericul „Negocierile de aderare și instituțiile implicate în acest proces” și a fost prezentat de șeful biroului pentru integrare europeană al Republicii Moldova dl Marian Ghenadie. Speakerul a explicat etapele negocierilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, menționând că procesul de integrare europeană a țării noastre are un ritm mai rapid comparativ cu alte state. Dl Marian a îndemnat tinerii să își aprofundeze cunoștințele „Avem nevoie de oameni pregătiți acasă care să ne reprezinte”.

A urmat panelul „Proiectele susținute de România în domeniul tineretului”, unde secretarul de stat al departamentului pentru relația cu Republica Moldova la Guvernul României dl Dupu Adrian a povestit despre cum departamentul care-l reprezintă susține asociațiile studenților basarabeni din România promovând educația de calitate. De asemenea, tinerii au putut să-i adreseze întrebări dl Dupu.

Cel de-al 9-lea panel „Experiența centrului pentru tineret din Cluj - Napoca” a fost moderat de directorul centrului de cultură urbană și centrului de tineret din cadrul primăriei municipiului Cluj-Napoca dl Manolachi Cristian. În cadrul panelului dl Manolachi a explicat ce înseamnă un centru de tineret în România, cum încearcă să evite birocrația prin intermediul site-ul centrului de tineret și cum se consultă municipalitatea cu tinerii prin intermediul consiliului consultativ de tineret din Cluj-Napoca pentru a lua decizii ce îi vizează pe tineri.

La ultimul panel din cadrul evenimentului „Tinerii și politicile de tineret” șeful direcției tineret de la Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova dl Marin Marcel a prezentat idea consiliilor elevilor și cum aceasta se va extinde și în universitățile din țară. De asemenea, a fost menționat Programul „Capitala Tineretului” și cum ar putea fi îmbunătățit prin intermediul politicilor de tineret orientate social.

Conferința s-a încheiat cu sinteza făcută de primarul municipiului Cahul dl Nicolae Dandiș, care a menționat că evenimentul este la prima ediție și urmează a fi organizat anual în preajma Zilei Europei.

Evenimentul este organizat de Fundația INOTEK în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”.