Astăzi, 15 ianuarie, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Culturii, în semn de omagiu adus poetului Mihai Eminescu. Și pentru municipiul Cahul această zi este una specială, dedicată activităților culturale de interes național și regional.

La inițiativa Primarului municipiului Cahul, Dl. Nicolae Dandiș, Revista social-culturală trimestrială „Cahulul Literar și Artistic”, fondată în 1940 de către poetul cahulean Andrei Ciurunga, a fost relansată (cu o perioadă scurtă de apariție în 2014-2015). Încercarea de a continua editarea Revistei se datorează dorinței de a promova, prin intermediul acesteia, evenimentele culturale, literare și artistice organizate la Cahul, precum și promovarea persoanelor cu talent, abordarea unor aspecte interesante și utile din domeniul istoriei locale, al vieții cultural-artistice, pe care trebuie să le cunoască nu doar comunitatea noastră, ci și orice doritor care va citi revista. Mesajele personalităților notorii ale culturii noastre au menirea de a inspira și promova lucruri și idei frumoase.

Ne dorim ca această inițiativă lansată să aibă continuitate și impact pe termen lung, astfel încât valorificarea potențialulul cultural al municipiului Cahul să contribuie la transformarea acestuia într-o capitală autentică a Sudului.