Primăria municipiului Cahul vă prezintă rezultatele primului Hackathon Urban Cahul „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”.
11 concepte/idei de modernizare a centrului municipiului Cahul au fost prezentate duminică, 23 noiembrie 2020, la Hackathon-ul Urban. Echipele participante au venit cu idei variate: coridoare verzi cu iluminare smart, sisteme digitale de alerte, concepte de străzi shared spaces (zone „de întâlnire”), sistem smart de evidență a locurilor de parcare, QR coduri de prezentare a monumentelor istorice, sisteme integrate de colectare și reciclare a plasticului, platforme online de transparență decizională și interacțiune cu cetățenii, mobilier urban inteligent. Evenimentul este organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.
Ideile au fost prezentate de echipe în fața juriului format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, specialişti în tehnologii informaţionale, reprezentanţi ai Primăriei mun. Cahul. Juriul a selectat trei inițiative câștigătoare, astfel câştigătorii sunt:
- Premiul I în valoare de 2000 euro: echipa „Smart Station”: Staţii smart pentru transportul public dotate cu panouri fotovoltaice, iluminare LED cu senzori, panouri informative digitale cu date despre traseul rutei, curiozităţi urbane, Wi-Fi gratuit, loc de încărcare a telefoanelor mobile, supraveghere video; reducerea accesului automobilelor, eliminarea parcărilor pe trotuare, limita de viteză 30km/h.
- Premiul II în valoare de 1000 euro: echipa „Synergy”: Bulevard pietonal mixt: zone clar delimitate pentru expoziţii, promenade, evenimente; dotate cu havuz interactiv, panouri informative digitale, expoziţii de artă modernă, mobilier urban şi spaţii pentru citit, jocuri, sport.
- Premiul III în valoare de 600 euro: echipa „IT4Cahul”: Ghid digital interactiv E-Cahul: aplicaţie digitală cu harta orașului, informații despre obiectivele turistice, locuri de cazare, restaurante, zone de agrement, calendarul evenimentelor.
Primăria municipiului Cahul mulțumește Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie pentru primul hackathon organizat în municipiul Cahul, iar echipelor participante pentru ideile de modernizare și revitalizare arhitecturală a centrului municipiului.