Primăria municipiului Cahul a cîștigat un grant de 30 000 euro
Ieri, 09.11.2021, în cadrul unui eveniment festiv la Chișinău, Primăriei municipiului Cahul, reprezentată prin dna viceprimar Stella Bădin, i-a fost înmânat certificatul de grant în valoare de 30 000 euro.
Pentru Cahul, ca și capitală a sudului, domeniul cultural este o prioritate demonstrată. Uniunea Europeană prin programul EU4Culture a lansat un concurs de propuneri pentru a sprijini orașele care nu sunt capitale, din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina să elaboreze strategii de dezvoltare culturală.
Etapa I - grant de 1000 EUR - pentru a dezvolta o propunere de proiect completă. Câștigătorii din mai multe localități aplicante, au fost: mun.Cahul, Comrat, Sîngerei, Soroca și Orhei.
Etapa II - grant de 30 000 EUR pentru pregătirea unei Strategii complete de Dezvoltare Culturală. Semifinaliștii fiind mun.Cahul și mun.Orhei.
Etapa III - va fi selectat un singur oraș din cele două, căruia îi va fi acordat un grant de 300 000 EUR pentru a implementa Strategia culturală elaborată.
Au fost prezenți la eveniment, Dl Giuseppe Paglione - Ofițerul Programului, reprezentat al Delegatiei UE in R.Moldova
Dl Andrei Chistol – Secretarul de Stat al Ministerului Culturii din R. Moldova
Dl Anatoli Beifert – Team Leader al proiectului EU4Culture. Oficialii au felicitat cele două orașe pentru acest rezultat, dorind succes la etapa următoare.
Pentru noi acest premiu/grant, este dedicat întregii comunități cahulene implicată în dezvoltarea și susținerea culturii locale, tuturor instituțiilor culturale și de învățământ din mun.Cahul (Ansamblurile de dans “Iuventa”, “Izvoraș”, “Bobocelul”, Filarmonica mun.Cahul, Școala de muzică “M.Cebotari”, Școala de Arte Plastice, Colegiul “Iulia Hasdeu”, Palatul de Cultură “N.Botgros”, Teatrul “B.P.Hasdeu”, Muzeul Ținutului Cahul, Centrul de Creație “Luceafărul”, Universitatea de Stat “B.P.Hasdeu”, cluburile și școlile sportive), echipei responsabile de Managementul Proiectelor la Primăria mun.Cahul (coordonată de dna. viceprimar Stella Bădin), activității în decursul anilor a dnei viceprimar ce coordonează domeniul culturii, Tatiana Romaniuc, sub conducerea și susținerea dlui Primar Nicolae Dandiș. Trebuie să ne implicăm cu toții pentru elaborarea și implementarea unei strategii de impact cultural aici la noi, în Cahul.
Scopul final al acțiunii este de a spori rolul Culturii și Industriilor Creative în dezvoltarea economică și socială.
Acest scop poate fi atins prin elaborarea și implementarea Strategiei de Dezvoltare Culturală bazată pe o abordare participativă și pe dialogul public-privat, păstrând și dezvoltând în același timp dimensiuni multiculturale și multietnice.
Proiectul de patru ani EU4Culture, finanțat de Uniunea Europeană, vizează sectorul cultural și creativ din țările Parteneriatului Estic, cu scopul de a sprijini dezvoltarea culturii ca motor de creștere și dezvoltare socială în întreaga regiune.

eu2