Primăria municipiului Cahul se angajează în implementarea Platformei Smart City, cu scopul de a gestiona eficient resursele urbane, îmbunătățind astfel calitatea vieții cetățenilor și optimizând funcționarea orașului. Inițial, platforma va include două module esențiale: iluminatul stradal inteligent și sistemul de monitorizare video.

Modulul dedicat iluminatului stradal inteligent va oferi funcționalități avansate, precum monitorizarea în timp real, controlul de la distanță și răspunsuri automate la diverse condiții, în vederea eficientizării costurilor. Sistemul de monitorizare video existent va fi extins prin adăugarea a 58 de camere moderne și echipamentul corespunzător, achiziționate în cadrul proiectului. Aceste camere vor furniza informații utilizate pentru generarea de date și secvențe video, în scopul asigurării siguranței cetățenilor.

În cadrul ședinței de prezentare a Platformei Smart City s-au discutat mai multe module, implementate cu succes în alte țări, și posibilitățile adaptării lor pentru municipiul Cahul, printre care se numără managementul parcărilor, monitorizarea mediului, managementul deșeurilor etc. La această ședință au participat responsabilii de implementare a Platformei Smart City, dna Stella Bădin - viceprimarul municipiului Cahul, specialiști ai Primăriei și reprezentanții Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către PNUD și UNICEF, care susțin finanțarea realizării Platformei.

Această inițiativă marchează un pas semnificativ în direcția modernizării și eficientizării serviciilor urbane din municipiul Cahul, contribuind la transformarea acestuia într-un oraș sigur, atractiv și sustenabil pentru toți locuitorii săi.