Vineri, 15 martie, municipiul Cahul din Republica Moldova a găzduit un eveniment de amploare și anume lansarea cărții „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” a renumitului regizor Cristian Mungiu. La invitația autorului la eveniment a fost prezentă președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, după lansarea cărțiia urmat proiecția filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, iar după proiecție regizorul Cristian Mungiu a participat la o serie de discuții publice.

Evenimentul a început cu mesajul de salut al domnului primar Nicolae Dandiș care a subliniat că: „Un cahulean a revenit acasă”, aducând mulțumiri șefei statului Maia Sandu, președintelui parlamentului Igor Grosu, deputatului Ion Groza, excelenței sale Consulului General al României la Cahul, Gabriel Nicola, tuturor conducătorilor instituțiilor prezenți și nu în ultimul rând coordonatorului național al proiectului EU4Culture, Constantin Vlas.

De asemenea, domnul Dandiș a evidențiat că „Prezența președintei, Maia Sandu, la eveniment este o dovadă că municipiul Cahul se bucură de aprecierea din partea autorităților publice centrale”.
Lansarea cărții a fost moderată de către Amalia Enache. Jurnalista a spus că este pentru prima dată în Republica Moldova și a salutat călduros publicul cahulean. Discuțiile au continuat sub forma unui dialog dintre jurnalistă și autor. Cristian Mungiu a subliniat: „Sunt emoționat. E a doua oară când vin aici.”. Prima dată când autorul a vizitat orașul Cahul, a făcut-o cu bunica sa. De asemenea, a remarcat că această carte a apărut dintr-o promisiune care i-a făcut-o bunicii, dorind să păstreze amintirile despre „profunda duioșie a relației cu bunicii” și spusele acesteia că va fi mereu alături de el. Astfel, prin intermediul acestei cărți autorul a reușit să „conserveze lucrurile în detaliu”, asta a făcut-o pentru bunica sa.

Tot în cadrul dialogului, Cristian Mungiu a menționat că a scris cartea într-o vară în anii 90, în aproximativ două săptămâni. Inspirat de trecutul bunicii, a declarat „Intoxicați de propaganda comunistă, astăzi e important să recuperăm lucrurile la un nivel uman”. Surprinzător a fost faptul că inițial autorul nu a scris cartea pentru a o publica ci pentru „ să îmi amintesc eu, copiii mei și copiii lor” de evenimentele din trecut.
La sesiunea de discuții cu publicul, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că „Cititul e un refugiu de politică ”, iar după citirea cărții a spus: „Am văzut Cahulul mai pe deplin, pe care credeam că îl cunosc”.

Spre finalul evenimentului, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a acordat Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, autorului Cristian Mungiu, mulțumindu-i pentru „că vorbiți despre noi prin intermediul acestei cărți”, îndemnându-i pe cei prezenți în sală: „Apreciați arta, filmul bun și cartea.”. La rândul său, Cristian Mungiu, și-a exprimat mulțumirea: „Mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”.
Cu această ocazie, șefa statului i-a acordat și domnului primar, Nicolae Dandiș, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, menționând „Știm cât de mult munciți și ne dorim să avem manageri, conducători care țin la comunitate și reușesc să îmbunătățească condițiile de viață.

Aceasta este recunoștința comunității pentru tot ceea ce faceți”. Primarul, Nicolae Dandiș a rămas surprins, mulțumindu-i președintei pentru apreciere.
Tania Ionașcu, bunica autorului, s-a născut în anul 1916 în Cahul.

Cartea lui Cristian Mungiu evocă povestea cutremurătoare a familiei sale, având ca punct central tragicul eveniment din 28 iunie 1940, ziua în care sovieticii au ocupat Basarabia. Prin intermediul acestei cărți, cititorii sunt invitați să descopere nu doar drama personală a unei familii, ci și atmosfera tumultuoasă a vremii și impactul pe termen lung al evenimentelor istorice asupra întregii comunității.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Cahul și face parte dintr-o serie de lansări de carte preconizate în cadrul proiectului „Implementarea Strategiei Cahul-Capitala Cultural-Creativă a Republicii Moldova”, finanțat prin Programul EU4Culture de Uniunea Europeană.