Ieri, 17 ianuarie 2020, a avut loc evenimentul de lansare a Programului Uniunii Europene EU4Cahul, implementat de PNUD și UNICEF, ce are ca obiectiv consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin susținerea creșterii socio-economice locale, durabile și integrate.
La eveniment au luat cuvântul Primarul municipiului Cahul, Dl. Nicolae Dandiș, E. S. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dl. Peter Michalko, Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Dna. Angela Ganninger, Reprezentantul Rezident PNUD în Republica Moldova, Dna. Dima Al-Khatib, Reprezentantul de ţară UNICEF în Moldova, Dna. Desiree Monique Jongsma, Reprezentantul interimar UN Women, Dl. Peterson Magoola, Secretarul de Stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dl. Dorin Andros, precum și Tânărul Ambasador al Uniunii Europene la Cahul, Daniel Bîzdîga.
Primarul municipiului Cahul, Dl. Nicolae Dandiș, în timpul discursului, a menționat: „Municipiul Cahul este capitala de sud a Republicii Moldova și în mod evident are nevoie de susținere pentru dezvoltarea sa multilaterală. Vreau să mulțumesc UE și statelor membre pentru selectarea localității și regiunii noastre ca zonă pilot pentru această asistență. Știm care sunt prioritățile noastre, avem proiecte pregătite și dorim să asigurăm partenerii noștri de responsabilitatea, transparența și integritatea în implementarea acestui program”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, dl. N. Dandiș a anunțat pentru prima data lansarea unui apel de idei de proiecte pentru un municipiu european, ce vizează modernizarea, schimbarea și revitalizarea localității, care pot fi aplicate online pe pagina https://eu4cahul.md până la 14 februarie 2020.
Evenimentul a inclus un târg al meșterilor populari, expoziție de artă plastică, tombolă cu premii, și s-a încheiat cu un program de concert susținut de Olia Tira și Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”.
Acest program vizează două regiuni-cheie, Cahul și Ungheni, și pentru ambele regiuni sunt alocate cca. 23 mln. Euro, care vor fi valorificați pe proiecte concrete, infrastructură, educație, dezvoltare economică, buna guvernare etc.