La cei 100 de ani de la nașterea poetului-martir Andrei Ciurunga, născut pe 28 octombrie 1920, la Cahul, Primăria Municipiului Cahul își exprimă sentimentul de profundă pietate față de această personalitate marcantă a literaturii române. Cu o soartă sufocată de denunțuri, temniță, tortură, muncă silnică, interdicții și distrugere a volumelor de poezie, Robert Einsenbraun (pe numele său adevărat) și-a trăit viața cu demnitate și devotament patriei, fidel poeziei și rădăcinilor sale.
Avînd în vedere faptul că, decenii la rînd, numele și opera lui Andrei Ciurunga nu au fost cunoscute de moldoveni, lucrul acesta fiind supravegheat cu vehemență de regimul comunist din Basarabia și România, Primăria Municipiului Cahul, este la moment, în căutarea donatorilor pentru edificarea unui bust, pentru care, de către sculptorul Sergiu Ganenco, a fost executată, deja, macheta. De asemenea, eforturile noastre sunt îndreptate la colectarea sumei necesare pentru îngrijirea mormîntului poetului, ce se află la București.
La scoaterea restricțiilor sanitare, planificăm organizarea unei conferințe în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și mai mulți scriitori din România, prilejuită de centenarul de la nașterea poetului, dar amînată din cauza pandemiei de Covid-19.