Cu ocazia Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl, marcată la 26 aprilie, Primăria orașului Cahul a organizat o întrunire a tuturor participanților la lichidarea consecințelor catastrofei. La eveniment au participat dna Tatiana Romaniuc, viceprimarul orașului Cahul, dna Elena Bacalu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și dl Vladimir Calmîc, vicepreședintele raionului Cahul.
Dna Tatiana Romaniuc, viceprimarul orașului Cahul a declarat: ”Catastrofa de la Cernobîl este cel mai mare accident nuclear din istorie. Acesta a afectat viața a milioane de oameni dintre care și mulți concetățeni de-ai noștri. Astăzi ne-am adunat aici să aducem un omagiu tuturor celor care au fost implicați în lichidarea catastrofei și bineînțeles să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt astăzi printre noi. Vreau să vă mulțumesc în numele Primăriei orașului Cahul, a domnului Primar - Nicole Dandiș, a Consiliului orășenesc Cahul cît și în numele meu personal pentru serviciul pe care l-ați adus acestei țări”.

Totodată, participanților la lichidarea consecințelor exploziei de la Cernobîl le-au fost distribuite ajutoare materiale.
”Vreau să le mulțumesc autorităților locale din Cahul pentru sprijinul pe care ni l-au acordat de cîte ori am solicitat. Este important pentru toți cei prezenți faptul că, chiar și peste 30 de ani de la devastatoarea explozie cineva încă își amintește de noi și de aportul pe care l-am avut. Vreau aici, de asemenea, să mulțumesc pentru această masă de comemorare organizată în memoria camarazilor noștri care au plecat în neființă cît și pentru prilejul oferit de a ne aduna cu toții” a menționat Mihail Mocreac, președintele asociației naționale ”Cernobîl” filiala Cahul.
Explozia reactorului Centralei atomice de la Cernobîl, Ucraina, a avut loc pe 26 aprilie 1986. Peste 3500 de cetățeni ai Republicii Moldova au participat la lucrările de lichidare a consecințelor avariei.