La eveniment au participat cu luări de cuvînt, dl Nicolae Dandiș, Primarul orașului Cahul, dl Groza Ion, Președintele raionului Cahul, dl Gheorghe Cavcaliuc, Șeful-interimar al Inspectoratului General de Poliție, dl Briceag Iurii, Șeful Inspectoratului de Poliție Cahul, colaboratorii Inspectoratului de Poliție Cahul, reprezentanții altor organe de drept din raionul Cahul, mass-media locală, cît și cetățeni ai orașului. După inaugurarea bustului, autorul căruia este Dl Pascal Ion, a avut loc şi deschiderea în cadrul Inspectoratului a Biroului de consiliere psihologică pentru colaboratorii Inspectoratului.

In cadrul evenimentului de inaugurare a bustului, Primarul orașului Cahul dl Nicolae Dandiş a declarat: „În opinia mea nu a existat un loc mai bun de reamplasare a bustului marelui domnitor decît în preajma unei instituţii de drept, cum este Inspectoratul de Poliţie Cahul, o instituţie care, ca şi bustul reprezintă simboluri ale statalităţii şi integrităţii statului. Este de datoria noastră să ne cunoaştem şi cinstim istoria neamului.” Primarul a mulţumit tuturor celor care au contribuit la lansarea ideii de confecţionare a bustului, autorului lucrării, conducerii Inspectoratului de Poliţie Cahul şi personal dlui colonel Iurie Briceag, pentru conlucrare şi asumarea responsabilităţii de a îngriji de acest bust şi scuarul dat”. Ulterior, a avut loc o şedinţă a conducerii Inspectoratului General de Poliţie cu conducerea raionului, primari, consilieri, servicii desconcentrate unde s-a discutat despre conlucrarea poliţiei cu administraţia publică locală.

În cadrul şedinţei, Primarul oraşului a apreciat prezența dlui Cavcaliuc Gheorghe, Şeful-interimar al Inspectoratului General de Poliție la acest eveniment, îndemnînd la colaborarea dintre autorităţile publice locale și Poliție, exprimînd dorinţa Primăriei şi Consiliului orăşenesc Cahul de a lucra împreună cu organele de drept pentru asigurarea ordinii şi securităţii cetăţenilor, propunînd de asemenea să fie suplimentate echipajele de patrulare în raza oraşului. În semn de apreciere şi profesionalism faţă de munca depusă pentru cetăţeni, Primarul oraşului a acordat diplome de merit unor colaboratori ai Inspectoratului de Poliţie Cahul.