În perioada 2-3 iulie, la Cahul, s-a desfășurat Forumul Național „Cahul4Culture”, ce a reunit reprezentanți ai instituțiilor culturale, experți naționali și internaționali, oficiali guvernamentali și lideri ai comunității, pentru a discuta și împărtăși idei despre importanța politicilor culturale în promovarea valorilor europene. Evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii celor 522 de ani ai localității Cahul.

Marți, 2 iulie, deschiderea oficială a forumului a început cu mesajul de felicitare al primarului municipiului Cahul, domnul Nicolae Dandiș, adresat tuturor locuitorilor și oaspeților municipiului: „Astăzi este o zi deosebită pentru Cahul, avem 522 de ani de istorie. Cahul a ajuns o localitate cu un potențial frumos de dezvoltare, vreau cu această ocazie să felicit toți cahulenii și pe toți cei care sunt partenerii și prietenii municipiului Cahul.”.

Cu un mesaj de felicitare a venit și ofițerul de program al delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Giuseppe Paglione, care a felicitat întreg municipiul Cahul din numele Uniuni Europene. De asemenea, a menționat că prin cultură putem contribui la dezvoltarea locală, socială și economică a localității.

Deputata în parlamentul Republicii Moldova, doamna Marcela Nistor, a menționat că astfel de forumuri sunt necesare pentru cultură, deoarece oamenii din acest domeniu au nevoie de a se întruni la asemenea evenimente.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, domnul Andrei Chistol a spus: „Acest forum a fost organizat pentru oamenii ce vor să dezvolte politici culturale la nivel local. Uniunea Europeană prin intermediul programul EU4Culture a contribuit la transformarea vieții culturale din municipiul Cahul.

Calitatea evenimentelor care au fost organizate aici, la Cahul, denotă această viziune și această abordare.”.
La eveniment a fost prezent și managerul național al proiectului EU4Culture, domnul Constantin Vlas, care și-a exprimat atașamentul față de municipiu Cahul: „Proiectul EU4Culture își propune să promoveze dezvoltarea regională a culturii, ca instrument de creștere economică. Ceea ce se întâmplă la Cahul este un exemplu foarte bun că proiectul EU4Culture a atins impactul dorit.”.

Vicepreședinta Consiliului Raional Cahul, doamna Tatiana Seredenco a salutat publicul din numele Consiliului raional Cahul și le-a mulțumit celor prezenți pentru interesul care l-au manifestat față de Forumul Național Cahul4Culture.

Excelența Sa, domnul Nicola Gabriel, consulul general al Consulatului General al României la Cahul a menționat: „Uniunea Europeană investește în fiecare dintre statele membre suficient de mult în păstrarea și dezvoltarea culturii, având în vedere că și Republica Moldova va deveni stat membru într-o perioadă scurtă, sunt convins că va face investiții serioase în dezvoltarea acestui sector extrem de important.”.

Prima zi a Forumului Național „Cahul4Culture” a avut mai multe paneluri de discuție care au fost desfășurate la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” și la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul. Primul panel, intitulat „Agenda de integrare europeană în domeniul culturii”, a fost moderat de către primarul municipiului Cahul, domnul Nicolae Dandiș, și a inclus contribuțiile unor personalități de renume, precum doamna Monica Urian de la Comisia Europeană, doamna Marcela Nistor, deputat în parlamentul Republicii Moldova, domnul Andrei Chistol, secretar de stat, domnul Veaceslav Reabcinschi, cercetător, și managerul de proiect, doamna Silvia Strelciuc. Discuțiile s-au concentrat pe importanța colaborării și strategiile de integrare europeană în sectorul cultural.

Al doilea panel „Practici de dezvoltare și digitalizare a culturii la nivel local”, a fost moderat de către domnul Constantin Vlas, manager de țară EU4Culture. Paneliștii, inclusiv viceprimarul municipiului Cahul, doamna Tatiana Romaniuc, directorul Muzeului Ținutului Cahul, doamna Marina Prepeliță, coordonatorul de proiect, doamna Nadejda Cudobețchi și șeful Centrului de Dezvoltare Locală și Regională Orhei, domnul Mihail Gandrabura, au discutat despre implementarea tehnologiilor moderne și soluțiilor digitale pentru a îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală în comunitățile locale.

Cel de-al treilea panel, desfășurat la Palatul de Cultură Nicolae Botgros, a abordat subiectul industriilor creative din Republica Moldova, oferind o perspectivă asupra politicilor și oportunităților de dezvoltare și internaționalizare. Sub moderarea doamnei Marina Lița reprezentantă GEN Moldova, paneliștii: domnul Thomas Alveteg vice-director al Departamentului de Dezvoltare și Cooperare, Secretar I al Ambasadei Suediei în Republica Moldova, domnul Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, domnul Ashot Tserunyan, ofițer de dezvoltare economică din Armenia, doamna Carolina Tulgara, director executiv ZIPHOUSE Fashion Hub, domnul Nicolae Mocanu, administratorul Inotek și doamna Olesea Fortuna, președinta Gen Moldova au subliniat succesele Suediei în sprijinirea sectorului creativ, prezentarea Programului Național „Moldova Creativă” și experiențele internaționale de succes.

Ultimul panel de discuții a fost dedicat temei „Managementul cultural și cadrul de reglementare” și reunit experți și practicieni pentru a analiza modul de funcționare al instituțiilor culturale. Discuțiile au fost moderate de către doamnul Lilian Danilov, expert național, și au inclus contribuțiile primarului satului Slobozia Mare, doamna Valentina Carastan, managerului Palatului de Cultură, doamna Rodica Pănășescu și a doamnei Marina Iurcu, muzeograf de la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași.

În discuțiile finale și evaluarea primei zile a forumului, participanții au reflectat asupra temelor abordate și au tras concluzii valoroase despre starea și perspectivele sectorului cultural din Republica Moldova.
Miercuri, 3 iulie, s-a încheiat a doua și ultima zi a Forumului Cultural „Cahul4Culture”. Discuțiile s-au concentrat pe dezvoltarea turismului cultural în regiunea Cahul și pe exemple de buni practici ale capitalelor culturale europene.

Moderatoarea primului panel „Dezvoltarea turismului cultural în regiunea Cahul” a fost doamna Elena Stepanov, director ANTRIM. Printre participanți s-au numărat doamna Tatiana Seredenco, vicepreședintele raionului Cahul, doamna Silvia Știrbeț, primar al satului Văleni, doamna Eugenia Negru-Stoica, manager OMD „Lunca Prutului”, doamna Silvia Strelciuc, consultant cluster turistic VIA Cahul, și doamna Elena Bălățel, reprezentant al Oficiului Național al Turismului.

Paneliștii au pus bazele unor inițiative menite să promoveze această zonă cu un bogat patrimoniu cultural.

Panelul al doilea al forumului a fost dedicat temei „Capitala cultural-europeană - model de dezvoltare locală și incluzivă” și a fost moderat de către doamna Romaniuc Tatiana, viceprimar al municipiului Cahul. La această discuție au participat doamna Simona Neimann expert național din Timișoara, România (Capitala Culturală Europeană în 2023), doamna Silvia Strelciuc, manager de proiect EU4Culture Cahul și domnul Constantin Vlas, manager de țară EU4Culture. Panelul a evidențiat importanța inițiativelor culturale pentru dezvoltarea locală și incluziunea socială, inspirând comunitatea locală din Cahul să adopte modele de succes din alte capitale culturale europene.

Discuțiile s-au concentrat pe strategii de dezvoltare și promovare a turismului cultural, valorificarea resurselor locale și colaborarea interinstituțională pentru a atrage vizitatori și a stimula economia locală. Forumul Cahul4Culture a reprezentat o oportunitate excelentă pentru schimbul de idei și bune practici, confirmând angajamentul tuturor părților implicate în dezvoltarea sustenabilă și prosperitatea regiunii Cahul.

Activitatea a fost organizată de Primăria municipiului Cahul în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul și Consiliul Raional Cahul, cu susținerea financiară a Uniunii Europene în cadrul proiectului „Cahul - Capitala Cultural-Creativă a Republicii Moldova”. Acest proiect este implementat în cadrul proiectului Uniunii Europene EU4Culture de către Institutul Goethe (lider de implementare), Institutul Francez Georgia, Institutul Danez și Czech Centers.