Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX a revenit și în acest an la Cahul!

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX s-a desfășurat în perioada 09-13 septembrie, 2020 în Parcul Central „Gr. Vieru”. Cunoaștem cu toții că situația pandemică a amânat numeroase evenimente culturale, dar datorită respectării normelor și acordării gratuite a măștilor de protecție și dezinfectanților de către Primăria municipiului Cahul, Festivalul MOLDOX a celebrat ediția aniversară la Cahul cu noi documentare sociale. Misiunea acestui festival este de a încuraja implicarea socială prin filme documentare axate pe problematici sociale actuale.

MOLDOX nu este numai un festival, ci și creatorul unei platforme unde se oferă informații despre implicarea socială, se organizează instruiri participanților din domeniile filmului documentar și de ficțiune, fotografiei documentare sociale. În aceste 5 zile, oaspeții Festivalului s-au bucurat de 10 filme documentare noi, 8 discuții publice, sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmelor, ateliere Inspiration și Exploration din cadrul MoldoxLab.
Toate proiecțiile de film au avut loc în aer liber, unde vizitatorii Festivalului au urmărit scurtmetraje și lungmetraje documentare de nivel internațional. Astfel, pe lângă filmele regizorilor din Republica Moldova, regizori și producători din Olanda, Nigeria, Germania, Azerbaidjan, Qatar, Canada, Marea Britanie, Austria, SUA, Rusia, Norvegia și Polonia și-au prezentat filmele documentare la cea de-a V-a ediție a Festivalului.

Organizatorii Festivalului au inițiat mai multe activităţi, precum discuțiile publice, care au vizat subiecte actuale. Printre invitați a fost și primarul municipiului Cahul dl Nicolae Dandiș, care a vorbit despre municipiul Cahul în pandemie. Alte subiecte abordate au fost: implicarea femeilor în politica locală; situația ecologică în țară și în rezervații naturale; educația preuniversitară și educația tehnică. Invitați speciali în ultima zi a Festivalului au fost Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, dl Peter Michalko și Ambasadoarea Suediei la Chișinău, dna Anna Lyberg. Dl Ambasador a specificat că renovarea Parcului Central „Gr. Vieru” este unul dintre proiectele inițiate cu asistența Uniunii Europene și că, în următorii 4 ani, municipiul Cahul va beneficia de circa 500 000 000 MDL din partea Uniunii Europene.

În a V-a ediție aniversară a Festivalului MOLDOX, în cadrul atelierelor Inspiration și Exploration, MoldoxLab procesul de lucru a fost unul creativ în tabăra din satul Moscovei, raionul Cahul. Participanții atelierelor au avut inedita ocazie să fie ghidați în dezvoltarea proiectelor de tutorii Hjalmar Palmgren, Melody Gilbert și Nora Agapi.

Tot în cadrul Festivalului, Școala de Arte „Maria Cibotari” din municipiu, a primit un cec în valoare de 2700 Euro, donație posibilă datorită dlui director Radek Lipka și a echipei Festivalului European de Film CinEast, oaspeții celei de-a IV-a ediții, care împreună cu dl Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul au analizat necesitățile instituției și au decis să contribuie la procurarea instrumentelor muzicale pentru școală.
În semn de recunoștință, Primăria municipiului Cahul a oferit dlui director, Maxim Cîrlan, dnei Marta Sterpu, dlui Arcadie Plăcintă și dlui Vasile Ernu câte o diplomă de apreciere.

De asemenea, Primăria municipiului Cahul aduce sincere mulţumiri partenerilor pentru colaborarea fructuoasă și sprijinul valoros acordat proiectului: AO Moldox, dlui director Maxim Cîrlan și echipei sale; Ambasada Suediei în Republica Moldova, Swedish Institute, Consiliul Raional Cahul, Institutul Cultural Român, Ambasada Republicii Federale Germania la Chișinău, Kingdon of the Neetherlands, Friedrich Ebert Stiftung, Forumul Cultural Austriac, B2B DOC, Balkam Documentary Center, Docudays UA, One World Romania, Thesaloniki Documentary Festival, S.A Cahul Pan, Digital Park, 7 DAYS, Racketa Production, Festivalul Strugurilor Timpurii “AuGust”, Festivalul de Film Documentar Chesnok, Infotag, locals.md, youth.md, diez.md, noi.md, NordNews.md, Ziuadeazi.md etc.
Calde mulțumiri voluntarilor și cetățenilor activi ai orașului Cahul!