Astăzi, 8 mai 2024, în cadrul primei zile a Conferinței Naționale „Tinerii și rolul lor în procesul de Integrare Europeană”, dedicată unui grup concret de participanți cca 50 de tineri reprezentanți ai mai multor structuri de tineret (consilii ale elevilor, centre de tineret, ligi studențești etc.) din mai multe raioane ale țării și din România. Tinerii au avut oportunitatea de a dezbate diverse subiecte legate de integrarea europeană a Republicii Moldova și rolul tinerilor în acest proces. În acest context, ei au fost capacitați să disemineze în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă importanța implicării tinerilor în procesul de integrare europeană.

Evenimentul a început cu mesajele de salut al gazdelor evenimentului: a dl-ui primar al municipiului Cahul Nicolae Dandiș, a dl-ui rector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Sergiu Cornea și a dl-ui administrator al Fundației Inotek Nicolae Mocanu. De asemenea, cu un cuvânt de salut au venit organizațiile finanțatoare ale evenimentului - Agenția Națională pentru Tineret, reprezentată de dnul director Ion Donea și Fundația SOROS Moldova, reprezentată de echipa fundației în frunte cu dna directoare Daniela Vidaicu.

Primul panel, denumit „Context și premise pentru dezvoltarea sectorului de Tineret în Republica Moldova din perspectiva valorilor și integrării europene. Programul Capitala Tineretului în Republica Moldova și în România” i-a întrunit pe Directorul Agenției Naționale pentru Tineret dl Ion Donea și pe Președintele Consiliului Tineretului din România dl Mircea Meriacri. Printre ideile centrale prezentate de dl Donea au fost: Rolul Agenției de Tineret în relația dintre Moldova și Uniunea Europeană, punând accent pe Programul Capitala Națională a Tineretului. Pe de altă parte, dl Meriacri a venit cu experiențe similare din România și a îndemnat tinerii să iasă din zona lor de confort pentru a se descoperi pe ei înșine, provocând-ui, astfel, la dezbateri.

La cel de-al doilea panel „Rolul Partidelor politice în promovarea tinerilor în viața politică(și din perspectiva viitorului statut de membru UE.)” dl Igor Boțan – Director Executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT” a accentuat că „Partidele politice sunt necesare și indispensabile.” Discuția a continuat cu istoria apariției doctrinelor politice și despre memoria instituționala care atrage tinerii și îi pregătește pentru a fi noi lideri a țării.

Ultimul panel din prima zi a fost „Rolul Centrelor de Informare UE și a Euro cluburilor în mobilizarea tinerilor pentru o Moldovă europeană”, prezentat de dl Ghenadie Cojocaru – coordonatorul Rețelei Centrelor de Informare UE și Euro cluburi. Dl Cojocaru a vorbit despre cum activează Centrele europene de informare prin prisma tinerilor și cum pot fi mobilizați tinerii pentru a promova ideile Uniunii Europene. Ziua s-a încheiat cu vizite de lucru la Centrul Municipal de tineret Cahul și la Fundația Inotek.

Evenimentul este organizat de Fundația INOTEK în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”