Pe 10 decembrie 2016, în incinta Palatului Culturii din orașul Cahul a avut loc concertul caritabil „Moș Crăciun Există în Anul Familiei”, eveniment culminant al campaniei cu același nume. Beneficiari ai campaniei caritabile au fost 9 familii din orașul și raionul Cahul.

La finele concertului, banii colectați din vânzarea biletelor, și anume 112 mii lei au fost oferiți acestor familii, diferențiat, în dependență de necesitățile și solicitările fiecăreia.

Totodată, în aceiași zi, în holul Palatului Culturii a avut loc și iarmarocul de crăciun cu produse hand made, iar toți cei 8 mii lei colectați din vânzare au fost oferiți unei tinere orfane cu numele Valentina pentru procurarea hainelor de iarnă şi a produselor de primă necesitate.

„Am dorit neapărat să arătăm unde au fost utilizați banii colectați din vânzarea biletelor, ce bunuri s-au produse au fost achiziționate, pentru că „Caritate” pentru noi înseamnă și transparență totală. Această campanie a făcut posibil ca să ușurăm cât de cât viața unor familii care au nevoie de sprijin, să susținem copiii din aceste familii. Mulțumim mult partenerilor noștri, Centrul CONTACT-Cahul și Primăriei orașului Cahul pentru suport, partenerilor media: ziarul Cahul Expres și portalul ziuadeazi.md, dar și tuturor orășenilor care au contribuit la această campanie” ne-a comunicat Liubovi Gangan, Directoarea S.A. Modernus. Toate articolele hand made, vândute la Târgul de Crăciun, au fost confecționate de către echipa, voluntarii și partenerii Centrului CONTACT-Cahul în cadrul „Atelierului lui Moș Crăciun”, devenit deja tradițional pentru această campanie.

„Ca organizaţie neguvernamentală tindem sistematic să transformăm ideile noastre in campanii sociale pentru ajutorarea grupurilor defavorizate. Ne bucurăm mult că în acest an prin colaborarea cu primăria or. Cahul şi reţeaua comercială „Modern” am reuşit să organizăm un eveniment caritabil de succes, prin care am adus bucurii şi pentru cei care au primit, dar şi pentru cei care au donat. Timp de o lună prin muncă voluntară împreună cu prietenii şi susţinătorii nostri am pregătit “Tîrgul de Crăciun” pentru ca participanţii evenimentului caritabil să se simtă ca în capitalele europene, unde îşi pot găsi cele mai deosebite cadouri şi surprize de Crăciun. A urmat concertul de zile mari cu orchestra “Tharmis”. Toate acţiunile au avut ca scop aprinderea spiritului carităţii, binefacerii, filantropiei şi bunăvoinţei la populaţia oraşului nostru. Ne bucurăm că oamenii ne-au înţeles, ne-au susţinut şi toţi împreună am putut să întindem o mina de ajutor celor nevoiaşi. Fie ca participarea la evenimentele caritabile să devină o necesitate şi o tradiţie pentru noi toţi, iar exemplele de caritate – lecţii de viaţă. Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi!” ne-a declarat Silvia Strelciuc, Director Executiv Centrul CONTACT-Cahul.

Campania caritabilă „Moș Crăciun Există” este la a cincea ediție doar că anul acesta a fost organizată într-un mod nou, fiind implicați mai mulți parteneri, inclusiv Primăria orașului Cahul.

„Este frumos când oamenii se ajută unii pe alţii, de fapt aceasta suntem chemaţi să facem, prin a dărui din ceea ce avem. În Cahul sunt mulţi oameni care au ce oferi altora şi mulţi care au nevoie de ajutorul nostru. Primăria oraşului Cahul apreciază şi susţine orice măsură şi eveniment care îşi propune să dea speranţă şi să ajute persoane cu nevoi şi necesităţi reale. Mulţumesc tuturor care au cumpărat bilete şi au donat bani pentru aceste familii, şi în mod special le mulţumesc Dnei Gangan Liubovi şi Dnei Strelciuc Silvia pentru colaborarea frumoasă de la lansarea iniţiativei până la a vedea bucuria pe chipul beneficiarilor care au primit darurile” a comunicat Nicolae Dandiș, Primarul orașului Cahul.

Moș Crăciun a ajuns în fiecare casă.
În aceste 2 săptămâni de la eveniment, toate familiile au valorificat certificatele bănești primite de la organizatorii. Astfel, beneficiarii au achiziționat produse alimentare, electrocasnice, produse de igienă, mobilă etc.

Mai jos prezentăm un raport detaliat pentru fiecare beneficiar în parte.

Familia Munteanu din satul Cotihana, orașul Cahul, a primit de la organizatori suma de 12 mii lei. Din acești bani, au fost achiziționată o sobă cu toate accesoriile necesare pentru instalarea ei în valoare de 4350 lei; o mașină de spălat semiautomat în valoare de 1360 lei; un televizor și o ușă care au costat 2880 lei și respectiv 2200 lei. Totodată, familia Munteanu a mai procurat 10 saci de brichete la valoarea totală de 1250 lei.

Familia Bîrcă tot din satul Cotihana, orașul Cahul a primit 15 mii lei din care a procurat produse alimentare la peste 2 mii de lei; bunuri de uz casnic la aproximativ 2000 lei; încălțăminte de iarnă pentru cei 5 copii în valoare totală de 3350 lei; frigider și cuptor electric în valoare de 3750 și 1420 lei, dar și 20 saci de brichete în valoare totală de 2500 lei.

Familia Chirilă, a beneficiat de 6 mii lei de la campania „Moș Crăciun Există în Anul Familiei”, bani din care a procurat un aspirator (1390 lei), un storcător de suc (1340 lei), un raft (1550 lei), scutece și praf de spălat în valoare de 1440 și respectiv 280 lei.

Familia Mihăeș, mama solitară cu 3 copii minori din orașul Cahul a primit 15 mii lei de la organizatorii campaniei. Din acești bani, au fost procurate mai multe produse de uz casnic și produse chimice în valoare de 2290 lei; produse alimentare la suma totală de 760 lei; un televizor și aragaz la suma de 3250 și respectiv 2699 lei. Totodată, a fost achiziționată încălțăminte de iarnă pentru copii și îmbrăcăminte de iarnă în valoare totală de 2100 lei, dar și lemne de foc la suma totală de 3800 lei.

Familia Antohi, a beneficiat de suma de 10 mii lei din care a procurat produse alimentare și scutece în valoarea totală de 1960 lei; un televizor, cuptor electric și un vas de veceu care au costat 3250, 999 și respectiv 790 lei. De asemenea, familiei Antohi i-au fost livrați 24 saci de brichete în valoarea totală de 3 mii lei. 
Familia Handuca, buneii care își cresc singuri strănepoții, au primit de la organizatori un certificat la suma de 8 mii de lei. Din acești bani, familia a procurat materiale de construcție inclusiv ciment la valoarea totală de 2397 lei; produse de uz casnic în valoare de 2681 lei dar produse alimentare la suma totală de 2922 lei. 
Familia Varaxina, mamei solitare cu 5 copii i-au fost oferiți 6 mii lei din care au fost achiziționați saci cu brichete și lemne în valoare de 1025 lei; produse alimentare și scutece la 2605 lei și un blender de 570 lei.

Familia Hioară din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, o familie cu 8 copii, a beneficiat de 20 mii lei, care au fost utilizați integral la procurarea a 5 geamuri și o ușă.

O altă familie care educă 8 copii și a fost beneficiară a campaniei de caritate din acest an este familia Iurașco din satul Tătărești, raionul Cahul. Familia a primit de la organizatorii campaniei 20 mii lei, pe care iau utilizat pentru îmbunătățirea condițiilor de trai. Astfel, aceștia au procurat o mașină de spălat (5850 lei); hidrofor (3540 lei); coloană de gaz, cadă de baie și veceu în valoare totală de 5690 lei, dar și articole pentru instalații sanitare în valoare totală de 3220 lei. Totodată, familia a mai achiziționat un articol de mobilier cu valoarea de 1700 lei.

Campania caritabilă „Moș Crăciun Există în Anul Familiei” a fost organizată de S.A. Modernus în parteneriat cu Centrul CONTACT-Cahul și Primăria orașului Cahul.