Pe 16 martie, municipiul Cahul a găzduit unul dintre cele mai mari evenimente ale anului din cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024” - lansarea oficială. Tinerilor din toată țara li s-a prezentat întreg programul de activități ce vor avea loc pe tot parcursul anului.

Evenimentul a început cu mesajul domnului primar Nicolae Dandiș, care a salutat prezența Secretarului de Stat Sergiu Gurin, directorului Agenției Naționale pentru Tineret Ion Donea, deputatului Ion Groza, deputatului Eugen Sinchevici, președintelui raionului Cahul Pavel Groza, prezența tinerilor și a tuturor lucrătorilor de tineret din sală. Nicolae Dandiș a subliniat că titlul de Capitală Națională a Tineretului, obținut anul acesta, este un prilej pentru tineri de a se uni și de a consolida potențialul municipiului Cahul. De asemenea, a îndemnat tinerii să investească timp în educația lor, în dezvoltarea voinței, să citească cărți și să învețe limbi străine.

În cadrul lansării Programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024” au fost prezentate 26 de activități ce vor avea loc pe parcursul anului 2024. Unul dintre cele mai așteptate evenimente este „ZIT Cahul 2024” ce va avea loc pe 11-12 august.

Tineri din întreaga țară, prezenți la lansare, au avut oportunitatea să asculte mesaje motivaționale ale speakerilor și anume: ale interpretului Satoshi, președintei CNTM Teodora Panuș, dansatorului profesionist Cristian Gaidău și antreprenorului din Cahul Stepan Untilov. Realizatorii emisiunii „Internetu Grăiește” Nata Albot și Andrei Bolocan au încheiat acest panel motivațional, amintindu-le tinerilor faptul că fiecare om contează, iar prin activismul civic „pot face din Moldova un loc care să-și dorească să-și petreacă bătrânețile”.

De asemenea, prezenții au avut oportunitatea de a participa la trei workshopuri dedicate tinerilor. Primul dintre acestea a fost Public Speaking cu Alina Carp, unde actrița le-a dezvăluit tehnici de vorbit în public. În cadrul workshop-ului Experimental, tinerii alături de profesorii și studenții de la „Universitatea de Stat B.P.Hasdeu” au desfășurat experimente chimice. Clubul Tinerilor Makeri le-a făcut tinerilor o introducere în lumea roboticii.

Seara s-a încheiat cu un concert al interpretului moldovean Tosh, iar mai târziu pe scenă a urcat DJ-ul Cristina Miron.
Programul „Cahul – Capitala Tineretului 2024” este implementat de către Primăria municipiului Cahul alături de A.O.Perspectiva, Fundația Inotek, Centrul Contact Cahul și Centrul Municipal de Tineret Cahul cu suportul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova împreună cu Agenția Națională pentru Tineret