Miercuri, 12 iunie 2024, a avut loc Cahul Business Summit, ediția a III-a. În cadrul evenimentului au fost prezentate portofoliile de investiții, oportunități de granturi pentru regiunea Cahul, au fost expuse rezultatele proiectelor de digitalizare și ilustrate modalități de integrare a soluțiilor digitale în afaceri. Unul dintre subiectele centrale ale summit-ului a fost reanimarea liniei de procesare a produselor lactate în municipiul Cahul.

Cahul Business Summit a început cu mesajul de salut a gazdei evenimentului, domnul primar al municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, care a menționat „Evenimentul reprezintă o platformă prin care încercăm prin intermediul panelurilor ca agenții economici să interacționeze cu factorii de decizie sau cu instituții care pot să finanțeze programe pentru dezvoltarea sectorului privat.”.

La eveniment a fost prezent secretarul I-vice-șef al secției cooperare pentru dezvoltare al Ambasadei Suediei în Republica Moldova, domnul Thomas Alveteg, ce a evidențiat „Acest eveniment și calitatea discuțiilor purtate este un ferm indicator al progresului. Mă bucur să văd o colaborare dintre Uniunea Europeană, Primăria municipiului Cahul, Universitatea din Cahul și Centrul de Inovație Inotek – o echipă excelentă pentru a sprijini dezvoltarea economică a regiunii.”

Panelul I „Dezvoltarea regională: Perspective de investiții din partea partenerilor de dezvoltare naționali și internaționali” a fost moderat de către domnul primar al municipiului Cahul. Oportunitățile de dezvoltare economică au fost prezentate de către: managerul de dezvoltare economică al delegației Uniunii Europene, doamna Aurica Butnari; șeful secției suport post-investițional de la Agenția Națională de Investiții, domnul Alexandru Canțer; șeful adjunct al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), domnul Gheorghe Iudin și de către managerul de proiect dezvoltarea afacerii, EU4Moldova: Regiuni-Cheie, domnul Simion Berzoi. Cea dea doua parte a panelului a continuat cu prezentările: vice președintelui Camerei de Comerț și Investiții din Republica Moldova, domnul Mihai Bîlba; directorului IFAD, domnul Iurie Ușurelu și directorului adjunct AIPA, doamna Diana Coșalîc.

Al doilea panel s-a axat pe „Portofoliile de Investiții”, fiind moderat de către managerul de proiect dezvoltarea afacerii, EU4Moldova: Regiuni-Cheie, domnul Simion Berzoi. Paneliștii: vice-directorul Cahulpan S.A., doamna Victoria Șevcenco; reprezentanta Interstepcom S.R.L., doamna Marina Teohari și primarul satului Crihana Veche, domnul Igor Miclauș au împărtășit propriile experiențe din domeniul investițiilor care le-au atras în afacerile și comunitățile lor.

În cel de al III-a panel s-a abordat tema „Cahul în călătoria de progres digital: Regiunea Cahul ca pioner al digitalizării” prezentat de către directorul adjunct, EU4Moldova: Startup City Cahul, doamna Rodica Negru. Invitații la panel au vorbit despre platformele digitale utilizate în carul instituțiilor pe care le reprezintă și au expus proiectele pe care le coordonează. Prezentările au fot susținute de către: coordonatoarea proiectului CahulActiv, doamna Nadejda Cudobețchi; directoarea Muzeului Ținutului Cahul, doamna Maria Prepeliță; coordonatorul proiectului Sumboard, domnul Nicolae Guzun; coordonatorul proiectului Echarge, domnului Vlad Zaporojan și Co-fondatorul Oto, domnul Adrian Morărescu. Cea de-a doua parte a panelului „Nevoile digitale ale antreprenorilor” prezentat de către administratorul Fundației Inotek, domnul Nicolae Mocanu, i-a întrunit pe: Sales Performance Manager, Business Banking (MAIB), doamna Svetlana Dolgopolaia; Business Traker-ul, domnul Ion Mocanu; directorul Proxidei, domnul Adrian Tataroi, directorul comercial Simpals, domnul Ion Horneț; șeful direcției Fintech a Băncii Naționale, domnul Vadim Jelescov; fondatorul BSD Management, domnul Valeriu Cernei și președintele ACETI, domnul Ion Bodrug.

Ultimul panel „Dezvoltarea sectorului zootehnic în regiunea Cahul și revitalizarea industriei produselor lactate” a fost moderat de către directorul Centrului de Business din Cahul, domnul Anatol Nebunu. Experții și antrepernorii prezenți: consultanta principală de la direcția politici în sectorul zootehnic de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, doamna Viorica Țurcanu; consultatul proiectului AGGRI, domnul Maxim Pocaznoi; dr., conf. Univ., Directorul Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, domnul Oleg Mașner; administratorul Svirol-Agro S.R.L. , domnul Veaceslav Burlacu; consultanta principală de la direcției industriei alimentare de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, doamna Cristina Ciubeica; șef adjunct, șef secție în cadrul subdiviziunii controlului siguranței alimentare de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, doamna Eudochia Usacenco și președintele Clusterului „Bacii Sudului”, domnul Dumitru Zaporojan au dezbătut subiectul revitalizării industriei produselor lactate în regiunea Cahul.

Cahul Business Summit, Ediția a III-a este organizat de către primăria municipiului Cahul, în parteneriat cu Fundația Inotek, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suedia prin intermediul Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC), în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul.”. Evenimentul se desfășoară cu susținerea UNICEF și PNUD în cadrul proiectului „EU4Moldova: Regiuni Cheie” și cu sprijinul Agenției de Cooperare Internaționale a Germaniei (GIZ Moldova) și FRUCT EXPERT-PLUS SRL.