Astăzi, 24 noiembrie 2015, CRAION CONTACT-Cahul în parteneriat cu Primăria oraşului Cahul, au organizat o masă rotundă cu tema „Bugetarea participativă”. La eveniment au participat Dl.Nicolae Dandiş - Primarul or.Cahul, consilierii orășenești Dl Sergiu Rența și Dl Gheorghe Mândru, Dna Silvia Strelciuc, Director executiv, Centrul CONTACT Cahul, Dl.Tomasz Horbowski - Directorul Centrului de informare a Autorităţilor Locale din Republica Moldova, Dna. Katarzyna Batko – Toluć - fondator al reţelei civice “Watchdog Polonia”, Dl.Piotr Choroś – reprezentant al Primăriei oraşului Lublin (Polonia), reprezentanţi ai mass-mediei locale, Primăriei şi ONG-urilor din or.Cahul, Orhei, Ungheni, s.Coşniţa, r-l Dubăsari, s.Congaz (UTAG), s.Colibaşi, r.Cahul.
În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte ce ţin de aspectele formării bugetului local cu participarea cetăţenilor şi discutate exemple de bugetare participativă în baza experienţei din Polonia şi Republica Moldova.
„O definiție simplă a bugetării participative ar suna cam așa: bugetarea participativă este un proces de participare a cetățenilor la luarea deciziilor privind un buget public. Sună frumos și este o formă excelentă de manifestare a democrației participative, aceea în care oamenii, în afară de faptul că își votează din când în când reprezentanții, participă și direct la elaborarea deciziilor pe care acești reprezentanți le adoptă. Din păcate, bugetarea participativă nu se poate întâmpla în lipsa voinței celui/celor care administrează și au puterea formală de a aloca resursele, de a ceda o parte din această putere. Iată de ce, astăzi, participăm la această masă rotundă pentru ca să identificăm posibilitatea creării acestor mecanisme şi în Republica Moldova şi nemijlocit în oraşul Cahul” a specificat Primarul oraşului Cahul dl. Nicolae Dandiş.
     Această activitate a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltarea Internaţională (USAID).